juli 02, 2024

Koud en nat voorjaar belemmert groei maisplant

Dit jaar hebben we te maken gehad met een koud en nat voorjaar, wat heeft geleid tot een late zaai van de maïs. Deze omstandigheden hebben een negatieve invloed op de jeugdgroei van de maïsplant.
mais
mais

Vooral de wortelontwikkeling blijft achter door de natte omstandigheden. De plant heeft geen moeite hoeven doen om vocht op te kunnen opnemen. De lage mate van wortelvorming leidt later tot lagere opname capaciteit van voedingselementen en vocht, dit natuurlijk weer als er een drogere periode komt.

YaraVita Solatrel geeft energie aan de plant

Bladbemesting met fosfaat is de beste manier om deze tekorten te voorkomen en de maïsplant te helpen een beter wortelstelsel te ontwikkelen ter ondersteuning van de latere groei. YaraVita Solatrel bestaat uit een gebalanceerde samenstelling van nutriënten, waaronder fosfaat. Door Solatrel toe te passen in het 4-8 bladstadium krijgt de plant de nodige energie voor de rest van het seizoen. Voor bedrijven die meedoen aan derogatie valt Solatrel helaas buiten de mogelijkheden.

Stress beperken door YaraVita Biotrac

Droge, koude en natte omstandigheden kunnen zorgen voor een vorm van abiotische stress voor een plant. Wanneer een gewas stress ervaart, bereikt het zelden zijn maximale opbrengstpotentieel. Maisplanten hebben mechanismen om deze stress tot op zekere hoogte te compenseren, maar hulp is vaak nodig. Hiervoor heeft Yara de biostimulant YaraVita Biotrac ontwikkeld. Deze vloeibare formulering, gebaseerd op een mengsel van voedingsstoffen en bioactieve bestanddelen geëxtraheerd uit algen, verlicht het effect van abiotische stressomstandigheden. De formulering van YaraVita Biotrac versterkt de weerstand van de plant, waardoor deze weerbaarder is. Dit draagt bij aan een hogere kwaliteit en opbrengst van de maïs.

Door YaraVita Solatrel en YaraVita Biotrac te gebruiken, kan de maïsplant optimaal ondersteund worden tijdens haar groei, zelfs onder uitdagende omstandigheden.