Prijsontwikkelingen op de meststoffenmarkt

De prijzen voor stikstofmeststoffen in de Benelux en Duitsland volgen over het algemeen de internationale ureumnoteringen. Als deze hoog zijn, dan is ook de prijs voor stikstofmeststoffen in onze markt hoog. Door de wereldhandel in ureum fluctueert de vraag echter sterk in de loop van het jaar. Dat verklaart dus de hoge volatiliteit; als de wereldwijde vraag naar ureum groter is dan het aanbod, stijgen de prijzen. Fluctuaties tot wel 140 $/t per jaar eerder regel zijn dan uitzondering.

Okt19 Ureumnoteringen sinds 2014 - grafiek.png

 

Minder vraag en dalende prijzen gedurende het oogstseizoen? 

Dat is dit jaar niet het geval. Op internationaal vlak heeft een nieuwe aanbesteding door de centrale Indiase overheid de markt sterk gestimuleerd, en dat in het normaal gesproken rustige oogstseizoen. 

Tegelijkertijd wachten in Europa veel kopers met inkopen. Daarom houden we rekening met een toename van de vraag ná de oogsttijd. Aan deze vraag kan niet worden voldaan, waardoor de prijzen waarschijnlijk verder zullen stijgen. 

Nu inkopen… 

Als de situatie op de markt blijft verslechteren, is iets eerder inkopen tijdens het wat rustiger oogstseizoen misschien beter. Dat blijkt ook uit de ervaringen van de afgelopen jaren. Houd bij uw aankoopbeslissing uiteraard wél altijd rekening met uw teeltplan. Voor zwavelhoudende gewassen zoals koolzaad, granen en grasland ligt de focus vooral op stikstofzwavelhoudende meststoffen, zoals YaraBela SULFAN 24+18SO3. Aangezien deze als eerste in het seizoen worden gebruikt, moeten ze ook als eerste worden ingekocht.