juli 04, 2024

Geef de suikerbiet een boost!

Na een nat voorjaar en late zaai van de bieten is te zien dat de bieten het moeilijk hebben op het veld. Veel vragen komen van akkerbouwers liggen er nu hoe de bieten een boost te geven.
Suikerbieten geoogst
Suikerbieten geoogst

In plaats van de normale advisering van 3 liter YaraVita Brassitrel Pro, is het in dit jaar raadzaam een toepassing met YaraVita Solatrel van 5 l/ha in te overwegen om onder andere extra fosfaat mee te geven. Voor verdere ondersteuning zou bij een latere bespuiting alsnog Brassitrel Pro toegepast kunnen worden.

Wortelontwikkeling stimuleren

Dit jaar vraagt een iets andere aanpak dan andere jaren. Door natte omstandigheden en late zaai hebben bieten een achterstand wat betreft wortelontwikkeling. Een gewas wat matig beworteld is krijgt later in het seizoen problemen met opname van voedingselementen en vocht mocht er zich een droogte periode voordoen. Hierdoor zal de opbrengst behoorlijk lager uitvallen ten opzichte van een bietengewas met een gezonde wortelontwikkeling.

Met het inzetten van Yara Vita Solatrel krijgt de bietenplant met name een behoorlijke stoot fosfaat wat de wortelgroei stimuleert. Door de immobiliteit van fosfaat in de bodem is het extra moeilijk voor de plant om fosfaat op te nemen zodat de beste weg dan via het blad is.

Bij een normaal ontwikkeld bietenbestand hoeft er niet afgeweken worden van de normale advisering. Het wordt aanbevolen om in combinatie met de fungicidebespuitingen een bladmeststof met borium en mangaan mee te geven. YaraVita Brassitrel Pro bevat deze micronutriënten in de optimale verhouding voor de plant. Dit mengsel bestaat uit de volgende spoorelementen:

  • Borium (B)
  • Mangaan (Mn)
  • Molybdeen (Mo)
  • Magnesiumoxide (MgO)
  • Stikstof (N)
  • Calciumoxide (CaO)

Solatrel en Brassitrel Pro inzetten

Het advies bij een achterblijvend gewas is om samen met de fungicidebespuiting 5 l/ha YaraVita Solatrel toe te passen in het stadium van 4 tot 6 bladeren. Voor achterblijvende gewassen herhaal de toepassing met intervallen van 10 tot 14 dagen of start met Solatrel in een later stadium ter ondersteuning van het gewas. Toedienen in 200 liter water/ha.

In normale jaren om latente tekorten te voorkomen, wordt preventief gebruik met volledig geformuleerde bladmeststoffen zoals YaraVita Brassitrel Pro aanbevolen. Naast borium en mangaan bevat YaraVita Brassitrel Pro ook molybdeen om de nitraatreductase-activiteit te verhogen, evenals magnesium en calcium.

Bezoek ons platform www.yaraplus.nl of www.yaraplus.be voor onze tool Tankmix om te zien of u deze bladmeststoffen kunt mengen met andere gewasbeschermingsmiddelen.