De wereld voeden, de natuur beschermen
De landbouw van morgen
In de tweede helft van de 20e eeuw heeft de “groene revolutie” de wereldvoedselproductie verdrievoudigd, terwijl de wereldbevolking is gegroeid van 3 naar 6 miljard mensen. Naar verwachting zal de wereldbevolking in 2030 gegroeid zijn tot 8,5 miljard, waardoor de voedselproductie met minimaal 50% moet groeien. Aangezien het landbouwareaal zeer beperkt is, is het noodzakelijk dat de opbrengst van de bestaande landbouwgrond aanzienlijk toeneemt.
De Europese landbouw is één van de efficiëntste ter wereld. Desondanks is de Europese Unie ’s werelds grootste importeur van landbouwproducten. Met een importoverschot van 65 miljoen ton, een stijging van 40% in het laatste decennium, is het landbouwareaal dat buiten de Europese Unie gebruikt wordt bijna 35 miljoen hectare (dit is ongeveer de grootte van Duitsland!).
Een verdere stijging van de opbrengsten en de productiviteit is noodzakelijk om ook in de 21e eeuw in onze behoefte te voorzien. Daarom zijn minerale meststoffen onmisbaar voor een efficiënt gebruik van landbouwgrond. Zo kan de wereldvoedselbehoefte worden gedekt, terwijl de ontginning van oerbossen, moerassen en natuurlijk grasland wordt voorkomen. Minerale meststoffen dragen zo bij aan het beperken van de klimaatverandering.
Een optimale meststofproductie met behoud van het milieu
De stikstof in minerale stikstofmeststoffen komt uit de atmosfeer. Om de stikstof vast te leggen is energie nodig waarbij CO2 vrijkomt. Door technische ontwikkelingen bereiken fabrieken in Europa bijna het theoretische energieminimum. Op het gebied van energiebesparing behoren de fabrieken van Yara wereldwijd tot de beste.
Bij de productie van stikstofmeststoffen komt naast CO2 ook N2O (lachgas) vrij, een veel sterker broeikasgas dan CO2. Hiervoor heeft Yara een gepatenteerde katalysatortechnologie ontwikkeld, waarmee het overgrote deel van de N2O onschadelijk wordt gemaakt. Als voorloper in de industrie heeft Yara deze technologie beschikbaar gesteld aan producenten over de hele wereld.
Het effect dat meststoffen hebben op het milieu wordt aangegeven met de CO2-voetafdruk, uitgedrukt in kg CO2 per geproduceerde kg stikstof. Om het totale effect te beoordelen, moet de volledige levenscyclus van de betreffende meststof geanalyseerd worden (LCA). Hiervoor moeten alle stappen, van productie tot en met het gebruik, worden bekeken. De CO2-voetafdruk van de volledige levenscyclus wordt hierna vergeleken voor de verschillen typen stikstofmeststoffen.
Optimaal bemesten
Bij gebruik van minerale en organische meststoffen kunnen ongewenste milieu-effecten optreden wanneer stikstof niet door het gewas wordt benut. Door deze verliezen terug te dringen, worden de negatieve milieu-effecten ook beperkt.
Milieuprestatie vergelijken
De productie en het gebruik van kunstmest heeft verschillende effecten op het milieu, zoals grondgebruik, eutrofiëring, klimaatverandering en verzuring. Deze
effecten kunnen worden opgeteld in de EcoX; een milieu-index die de belasting van het milieu meet op basis van een levencyclusanalyse. Hierin worden alle effecten gewogen, opgeteld en vergeleken met Europese doelstellingen, waarvoor geldt: hoe hoger het eindresultaat, hoe hoger de totale belasting van het milieu. Zo heeft kalkammonsalpeter (KAS) een veel lagere EcoX dan ureum en urean.