Een optimale opbrengst

De gouden regel voor het gebruik van kunstmest is eenvoudig: gebruik de juiste hoeveelheid stikstof op het juiste moment. Meststoffen met een betrouwbare werking en goede strooi-eigenschappen verlagen de verliezen en verhogen de opname door het gewas. Kalkammonsalpeter (KAS) en ammoniumnitraat zijn bewezen efficiënter dan ureum en urean. Met behulp van goede landbouwpraktijk en precisielandbouw is de opbrengst en kwaliteit verder te verhogen en neemt de efficiency van minerale meststoffen verder toe.

Hogere opbrengst en betere kwaliteit 

Verschillende minerale stikstofmeststoffen hebben een verschillend effect op de opbrengst en de kwaliteit. Dat is wat de landbouwers in Europa al decennia ervaren. De verschillen worden vooral veroorzaakt door verliezen, in het bijzonder door vervluchtiging. De verliezen nemen toe wanneer er een mismatch ontstaat tussen het stikstofaanbod en de gewasopname. Ook bladverbranding door urean kan leiden tot een opbrengstdaling. De slechtere werking van ureum en urean is voor een groot deel op te vangen door een verhoging van de stikstofgift, maar ten koste van een hogere belasting van het milieu. 

 

Frankrijk

Tussen 1987 en 2004 hebben Arvalis en Yara in Frankrijk 122 veldproeven uitgevoerd met wintertarwe op uiteenlopende grondsoorten. Bij een optimale stikstofgift, van gemiddeld 183 kg N/ha, gaf ammoniumnitraat een 260 kg hogere opbrengst en een 0,75% hoger eiwitgehalte aan dan urean. Er was 27 kg N/ha meer nodig om tot het economisch optimum te komen.


Opbrengstverschil stikstofResponscurves ammoniumnitraat Frankrijk

 

Duitsland

Tussen 2004 en 2010 heeft Yara in Duitsland 55 veldproeven uitgevoerd met wintertarwe op uiteenlopende grondsoorten. Bij een optimale gift van gemiddeld 210 kg N/ha, gaf KAS (kalkammonsalpeter) 2% meer opbrengst en een 0,23% hoger eiwitgehalte dan ureum. Er was 7%, oftewel 15 kg N/ha, meer nodig om het economisch optimum te bereiken. 

Opbrengstverschil KASDe N-responscurves laten zien dat er met urean gemiddeld 15 kg N meer nodig is om het economisch optimum te bereiken.

 

Groot-Brittannië

Het meest uitgebreide onderzoek naar het effect van verschillende stikstofmeststoffen is tussen 2003 en 2005 uitgevoerd in opdracht van de Britse overheid (Ministerie voor Milieu, Voedsel en Platteland, Defra). Naast kwantitatieve verschillen, toont de studie ook de wisselvallige resultaten van ureum en urean aan. De benodigde stikstofgiften konden daardoor niet met dezelfde nauwkeurigheid worden vastgesteld als bij ammoniumnitraat. 

ureum urean ammoniumnitraat hogere stikstofgift Eiwitgehalte stikstofgift

 

Het eiwitgehalte bij ureum en urean is beduidend lager dan bij ammoniumnitraat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Efficiënt gebruik stikstofmeststoffen

Overzicht uitstoelingOm te voorkomen dat de groei en de opbrengst van het gewas wordt beperkt, moet er voldoende stikstof beschikbaar zijn. Tegelijkertijd zal een stikstofaanbod, groter dan de gewasbehoefte, leiden tot luxe consumptie en belasting van het milieu. Daarom is het belangrijk dat het stikstofaanbod (stikstofgift) zo goed mogelijk aansluit op de behoefte. Want alleen dat leidt tot een optimale opbrengst en het beste financiële resultaat bij de kleinst mogelijke milieubelasting.

Een gedeelde stikstofgift werkt onder de meeste omstandigheden het beste. Met behulp van de Yara N-TesterTM is de stikstofbehoefte van granen tijdens het groeiseizoen exact te bepalen. Meststoffen met een voorspelbare stikstofbehoefte, zoals KAS en andere nitraathoudende meststoffen, zijn het meest geschikt voor een gedeelde gift. Dat geldt veelal niet voor ureum. De hydrolyse van ureum en het verlies door vervluchtiging zijn sterk afhankelijk van de weersomstandigheden na het strooien (regenval in het bijzonder). Want door de slechte voorspelbaarheid wordt er snel te veel of te weinig toegediend. Onderzoek door Defra toont het onvoorspelbare gedrag van ureum aan met vervluchtigingsverliezen van 2 tot 58% van de toegediende stikstof!

Een gebalanceerde bemesting, met alle essentiële nutriënten, is een andere voorwaarde voor een optimaal, economisch èn milieuvriendelijk gebruik van meststoffen. Een tekort aan fosfaat, kali of zwavel maakt stikstof minder efficiënt. Regelmatig bodemonderzoek is daarom noodzakelijk om de behoefte aan deze andere nutriënten te bepalen. 

 

Stikstofgift afstemmen op gewasbehoefte

Stikstofbesparing door sensorgestuurde bemesting

meting Biomassa

De Yara N-Sensor doseert automatisch de optimale stikstofgift (blauw) op basis van realtime monitoring van biomassa en chlorofyl (groen) en voorkomt zo tekorten en overschotten. Wintertarwe, Duitsland.  

 

Nauwkeurig strooien

auwkeurig strooien

Verliezen door een slecht strooibeeld zijn aanzienlijk groter bij ureum dan bij KAS. Zelfs bij een strooibreedte van 21 m en een lage windsnelheid van 4 m/s blijft het strooibeeld onnauwkeurig en nemen de verliezen behoorlijk toe.  

 

Minimale bodemverzuring 

kalkbehoefte minimale bodemverzuringn tester