Milieu beschermen

Energieverbruik verminderen, emissies beperken en waterkwaliteit verbeteren zijn zeer belangrijke aspecten bij de kunstmestproductie. Op het gebied van milieubewustzijn is de Yara fabriek in Sluiskil in Nederland representatief voor andere vergelijkbare kunstmestfabrieken in Europa. Wat is er in de afgelopen jaren nu echt bereikt?

energieverbruik verminderenEnergieverbruik verminderen

Om meststoffen te produceren is energie nodig. Deze energie wordt geleverd door het aardgas dat dient als grondstof voor de kunstmestproductie. Het energieverbruik tijdens de kunstmestproductie is exponentieel teruggedrongen. In Yara fabrieken is het verbruik tegenwoordig bijna tot het theoretische minimum teruggebracht.

 

luchtverontreiniging verminderenLuchtverontreiniging verminderen

Luchtverontreiniging kan optreden in de vorm van gas (voornamelijk ammoniak en NOx) of stof (nitraat- of ureumstof). Alle emissies worden gemonitord en worden tot een minimum beperkt. 

In de afgelopen 30 jaar is de emissie van de Yara fabrieken in Sluiskil tot een derde teruggebracht.

 

bkg emissies verminderenBKG-emissies verminderen

De productie van kunstmest is energie-intensief en er komen onvermijdelijk ook broeikasgassen (BKG) vrij. Het gaat voornamelijk om CO2 en N2O.

  • Door hergebruik van een deel van de CO2 kan de CO2-emissie worden beperkt. Yara fabrieken leveren CO2aan de tuinbouwindustrie, de dranken- en levensmiddelenindustrie, als droog-ijs voor koeling en voor andere industriële toepassingen. De CO2afkomstig van de ammoniakproductie wordt ook deels gebruikt voor de ureumproductie. Deze CO2 komt later wel weer vrij als ureum wordt omgezet.
  • N2O is een zeer sterk broeikasgas met een klimaatimpact die 296 keer groter is dan van CO2. Daarom is het elimineren van N2O een prioriteit. Yara heeft een katalysatortechnologie ontwikkeld die 90% van de N2O-emissie elimineert en op deze manier de CO2-voetafdruk van de kunstmestproductie aanzienlijk verkleint. 
    De katalysatortechnologie van Yara werd voor het eerst toegepast in de Yara fabriek van Montoir in Frankrijk en wordt momenteel toegepast in alle Europese fabrieken.

 

restwarmte kasRestwarmte en CO2 hergebruiken

Bij kunstmestproductie komt warmte vrij. Sinds 2009 levert de Yara fabriek in Sluiskil warmte-energie aan glastuinbouw in de omgeving. 

In 2018 zal een kassengebied van ca. 150 ha profiteren van dit samenwerkingsverband. Per jaar wordt op deze manier 1700 TJ aan energie bespaard, wat overeenkomt met het gemiddeld verbruik van 34.000 Nederlandse huishoudens. Bovendien wordt 60.000 ton CO2 benut voor het stimuleren van de groei van gewassen, in plaats van dat de CO2 onbenut de lucht in gaat.

 

milieu algenproductieAlgenproductie

Voor de verschillende fasen van het productieproces is zeer schoon water nodig. In een semi-industriële testopstelling in de Yara fabriek te Sluiskil worden algen gebruikt om resterende nutriënten te verwijderen voordat het de fabriek verlaat.