Hoeveel zwavel is genoeg?

De zwavelbehoefte is niet voor alle gewassen hetzelfde. Voor sommige gewassen is de aanvoer uit de bodem voldoende, terwijl voor andere gewassen grote verliezen in kwaliteit en opbrengst te verwachten zijn als geen zwavelbemesting plaatsvindt. Zwavelbemesting is, in tegenstelling tot stikstofbemesting, vaak giswerk. Hoeveel is genoeg?

Zwavelbehoefte

Zwavelbehoefte gewasSommige gewassen hebben meer zwavel nodig dan andere. In onderstaande tabel worden voorbeelden gegeven van de behoefte per gewas, evenals van de hoeveelheid zwavel die van het veld wordt afgevoerd en de hoeveelheid die met de oogstresten achterblijft. Hoe groter de zwavelbehoefte, des te groter is het risico dat er gebrek optreedt. Koolzaad neemt een grote hoeveelheid zwavel op, maar het meeste daarvan blijft achter in gewasresten.

 

Dynamiek van de opname

Zwavelbehoefte gewasDe totale opname is slechts één aspect van de zwavelbehoefte. Minstens zo belangrijk is de dynamiek van de opname. Gedurende alle fasen van de gewasontwikkeling is zwavel nodig. Gewassen met een korte en/of snelle groeiperiode hebben in korte tijd grote hoeveelheden zwavel nodig en het aanbod vanuit de bodem is zeker in het voorjaar vaak niet voldoende. Gewassen met een later en langer groeiseizoen hebben meer tijd om zwavel uit de bodem op te nemen en zijn daarom minder afhankelijk van extra aanvoer. Koolzaad is bijzonder veeleisend vanwege de korte vegetatieperiode en de hoge opname. Zwaveltekort kan verliezen tot wel 1 of 2 t/ha veroorzaken.

Bodemanalyse

Net als in het geval van stikstof, kan voor zwavel door middel van bodembemonstering het direct beschikbare sulfaat in de bodem worden bepaald. De resultaten zijn echter aan snelle veranderingen onderhevig ten gevolge van gewasopname, capillaire opstijging, mineralisatie en uitspoeling. Sulfaat kan worden meegenomen in de analyse van direct beschikbare N, K e.a. Net als voor stikstof, kan met het totaal S-gehalte van de grond de S-mineralisatie oftewel S-leverend vermogen (SLV) geschat worden. Dit loopt uiteen van ca. 10 tot 100 kg SO3/ha.

Gewasanalyse

Het zwavelgehalte is een indicator voor een zwaveltekort. De zwavelconcentratie is voor de meeste gewassen groter dan 0,3% van de drogestof en 0,45% voor koolzaad. Door middel van gewasanalyse kan bovendien de N/S-verhouding bepaald worden. Voor de meeste gewassen is dit de beste indicator.

 

Modelberekeningen

De zwavelbehoefte kan mede ingeschat worden door middel van balansberekeningen. Er zijn in het buitenland diverse tabellen en software ontwikkeld om telers te helpen bij de evaluatie van diverse parameters zoals bodemstructuur, weersomstandigheden, teeltsystemen en bemestingshistorie.

Zwavelbehoefte gewas

  

Zwavelbemesting – wat levert het op?

Landbouwkundige en economische evaluaties leiden niet altijd tot dezelfde conclusie. Zijn de extra kosten van zwavelbemesting een goede investering? Het antwoord is uiteraard afhankelijk van de eigenschappen van de gewassen en bodem. Bovendien moet ook rekening worden gehouden met de teeltstrategieën.

Een strategie gericht op een hoge opbrengst van hoge kwaliteit vraagt om een zorgvuldige bepaling en timing van de zwavelbemesting.

tarwe en opbrengstGrasland en opbrengstkoolzaad en opbrengst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opbrengst en rendement verbeteren

extra opbrengstIn een groot aantal veldproeven zijn de voordelen van aangepaste N/S-bemesting voor diverse gewassen aangetoond. Voor de meeste gewassen geldt dat de opbrengst en het extra bruto-inkomen significant toenemen bij gebruik van N/S-meststof. Gemiddeld resultaat diverse veldproeven in Duitsland.