Meststoffen en klimaatverandering

Draagt landbouw bij aan de opwarming van de aarde? Wat is de CO2-voetafdruk van minerale meststoffen? Hoe kan een groeiende wereldbevolking worden gevoed zonder het klimaat negatief te beïnvloeden? Wat zijn de beste opties voor duurzame landbouw?

Landbouwers en consumenten zoeken naar antwoorden op de belangrijke vragen van deze tijd. Met meer dan 100 jaar ervaring in kunstmest is Yara een deskundige partner voor landbouwers. Wij zijn ervan overtuigd dat we een positieve bijdrage kunnen leveren door landbouwers te informeren over de CO2-voetafdruk van onze nitraatmeststoffen.

co2 voetafdruk

Wat betekent CO2-voetafdruk?

co2 voetafdruk

Bij productie, transport en gebruik van kunstmest komen broeikasgassen vrij, in het bijzonder kooldioxide (CO2) en lachgas (N2O). Deze gassen dragen bij aan de opwarming van de aarde. Tegelijkertijd verhogen meststoffen de landbouwproductie en stimuleren de opname van CO2 door het gewas. Daarmee verminderen ze de noodzaak on nog grotere gebieden voor landbouw te gebruiken.

Om het totale effect van meststoffen op het klimaat te kunnen meten, moeten emissies en eventuele vastlegging van broeikasgassen worden bepaald vanaf de productie tot en met het gebruik op het land. Dit wordt een levenscyclusanalyse genoemd. Zo kan de CO2-voetafdruk van een product worden bepaald en kan worden aangegeven hoe deze kan worden beperkt.

 

CO2-voetafdruk van KAS evalueren

De afbeelding hieronder toont de complete levenscyclus van ammoniumnitraat, in de Europese landbouw de meest gebruikte stikstofvorm in kunstmest, zoals KAS, NPK-, NP- en NK-meststoffen.

kas cyclusanalyse

Voor elk stadium van de levenscyclus zijn de emissies en vastlegging van broeikasgassen aangegeven: tijdens productie in een representatieve Yara-fabriek, transport, gebruik, groei van het gewas, gebruik van het gewas als voedsel, veevoer of bio-energie en de bescherming van natuurlijke CO2-sinks, zoals bossen en moerassen.

Lees hier meer over de Levenscyclusanalyse van KAS