Onze kennis van aardappel

Yara is niet alleen een belangrijke leverancier van kunstmest aan telers over de hele wereld maar heeft ook een jarenlange ervaring en kennis op het gebied van de bemesting van gewassen. Of u nu de kwaliteit van uw gewas wilt verbeteren of de opbrengst wilt verhogen, een bemestingsadvies wilt hebben of informatie over gebreksverschijnselen in aardappelen, kijk wat Yara u te bieden heeft.

Gebreksverschijnselen in aardappel

Gebreksverschijnselen in aardappel

Identificeer en diagnosticeer of uw aardappel lijdt aan een tekort of gebrek aan voedingsstoffen. Vind meer informatie over de symptomen en oorzaken en over het controleren of corrigeren van tekorten aan voedingsstoffen in aardappel of blader door de afbeeldingen om een ​​diagnose te stellen van de tekortkoming van uw gewas.

Ga naar Gebreksverschijnselen in Aardappel

Onze kennis van aardappel

Het verhogen van de aardappelopbrengst

Het verhogen van de aardappelopbrengst

De twee belangrijkste opbrengstcomponenten bij aardappelen zijn het aantal knollen per oppervlakte-eenheid en de grootte respectievelijk het gewicht van de aardappelknollen. Hogere opbrengsten worden door optimale aantallen knollen,
Aantal aardappelknollen beïnvloeden

Aantal aardappelknollen beïnvloeden

Het aantal knollen dat een aardappelplant ontwikkelt, is afhankelijk van de teeltwijze en het ras. Een groot aantal knollen per hectare betekent een oogst van vooral kleine knollen, die ideaal zijn voor conservering, voor salades of als pootaardappelen.
Toename van de knolgrootte

Toename van de knolgrootte

De grootte en een gelijkmatige vorm van aardappelknollen zijn voor iedere markt belangrijk, of het nu gaat om verse aardappelen, pootaardappelen of aardappelen voor de verdere verwerking.
Beïnvloeding van de kwaliteit van aardappelen

Beïnvloeding van de kwaliteit van aardappelen

De kwaliteit van aardappelen wordt bepaald door drie belangrijke criteria: de knolkwaliteit, de schilkwaliteit en de bewaar- en kookeigenschappen. Een uitgebalanceerd bemestingsprogramma is belangrijk om aan al deze criteria te voldoen.
Gehaltes beïnvloeden

Gehaltes beïnvloeden

Met de juiste voedingsstoffen kan het drogestofgehalte en het zetmeelgehalte in aardappelen beïnvloed worden.
Afwijkingen verminderen

Afwijkingen verminderen

Roest, stootblauw en inwendige verkleuringen zijn de grootste problemen op het gebied van de kwaliteit van de aardappel. Met de juiste voedingsstoffen kunnen veel van deze problemen worden verminderd.
Voedingssamenvatting van aardappel

Voedingssamenvatting van aardappel

Zonder een juiste balans tussen de macrovoedingsstoffen en de sporenelementen kunnen in de aardappelteelt geen optimale opbrengsten worden behaald.
Landbouwkundige principes van de aardappelteelt

Landbouwkundige principes van de aardappelteelt

Telers streven naar oogsten van goede kwaliteit en met een hoge opbrengst die voldoen aan de eisen van de betreffende doelmarkt.
Aardappelrassen en soorten

Aardappelrassen

Er bestaat een breed aanbod van verschillende aardappelsoorten, met ongeveer 85 geslachten en wereldwijd ongeveer 3000 rassen
Eisen op de aardappelmarkt

Eisen op de aardappelmarkt

In veel landen is het niet meer mogelijk aardappelen te verbouwen gericht op een algemene markt. Agrariërs moeten tegenwoordig voldoen aan strikte kwaliteitscriteria, vastgelegd door de consumentenmarkten, of ze worden geconfronteerd met geldboetes, en in...
Bodem- en gewasanalyse

Bodem- en gewasanalyse

Met behulp van bodemanalyses voor het poten, kan de benodigde bemesting met fosfor, kalium, calcium, magnesium en zwavel vooraf worden ingeschat.
Rol van voedingselementen per groeistadium voor aardappel

Rol van voedingselementen per groeistadium voor aardappel

Per groeistadium zijn er verschillende elementen nodig om het beste uit de aardappel te halen.
Gezonde aardappelen telen

Gezonde aardappelen telen

Plantenvoedingsstoffen zorgen in de eerste plaats voor een hogere opbrengst en betere kwaliteit. Voeding voorkomt immers dat de groei en ontwikkeling niet wordt belemmerd door een gebrek aan mineralen.
Zachtrot bij aardappelen verminderen

Zachtrot bij aardappelen verminderen

Zachtrot komt gewoonlijk voor bij warme weersomstandigheden. Het is een bacteriële ziekte (meestal veroorzaakt door Erwinia spp) waarbij de bacteriën via fysisch beschadigde plekken tot in de knol doordringen en deze bij de opslag laten verrotten.
De kwaliteit van de aardappelschil verbeteren

De kwaliteit van de aardappelschil verbeteren

De kwaliteit van de aardappelschil wordt steeds belangrijker. Steeds meer consumenten letten bij het kopen van doorzichtig verpakte en losse aardappelen op een schone en mooie schil. K
Bladziekten bij aardappelen verminderen

Bladziekten bij aardappelen verminderen

Het drogestofgehalte is zowel belangrijk voor verse aardappelen als ook voor de verwerking van aardappelen.
Duurzame groei met minder gevolgen voor het milieu

Duurzame groei met minder gevolgen voor het milieu

Lees meer over de inzet van Yara voor duurzame groei met minder gevolgen voor het milieu.
Aardappel bemestingsadvies
Aardappel bemestingsadvies
Aardappel bemestingsadvies

Yara's bemestingsadviezen kunnen je helpen de maximale opbrengst te behalen. Bekijk onze aanbeveling voor aardappel.

Aardappel bemestingsadvies