Kleur van tomaten
Kleur is met name belangrijk voor verse tomaten, het fruit moet uniform en sterk rood zijn, egaal en vrij van defecten zoals barsten en zwelscheurtjes. Kleur wordt gemeten door verschillende methoden zoals spectrofotometrie en colorimetrie. Handelaren hanteren strikte normen en maken gebruik van kleurschalen.
Kalium
Voor het functioneren van celmembranen is veel K nodig zodat de cellen het water kunnen vasthouden. Kalium stimuleert, samen met fosfaat, de snelle wortelgroei van planten. Daarnaast verbetert de algehele gezondheidstoestand van de plant en de weerstand tegen ziekten, nematoden en insecten, het zorgt ook voor een harder en stugger gewas.
Een tekort aan kalium kan resulteren in een verminderde opbrengst en kwaliteit. Verlaagde concentraties van kalium in de plant kunnen leiden tot een verminderde opbrengst zonder dat er gebreksverschijnselen waarneembaar zijn. Als men gebreksverschijnselen waarneemt, betekent dit dat er al een ernstige opbrengstderving is.
Lage kaliumgehaltes kunnen leiden tot slechte kleuring in tomaten en een lager lycopeengehalte.